Je nuttela res dobra izbira za zdrav zajtrk?

Ste tudi vi eden izmed številnih ljubiteljev čokoladnega namaza nuttela?

Nuttela je eden izmed najbolj priljubljenih čokoladnih namazov po vsem svetu, katero je med drugo svetovno vojno iznašel italijanski slaščičar Pietro Ferrero.
Mnogi si jo zelo pogosto namažejo na kruh, palačinke, iz nje izdelujejo slaščice, ali pa jo jedo kar z žlico.

Če ste tudi vi eden izmed oboževalcev nutelle, potem pozor!

Glavna sestavina tega namaza nikakor niso lešniki. Pa tudi ne kakav.

Kljub temu, da se je Nuttela kar nekaj časa oglaševala kot zdrav zajterk, pa temu ni tako.

Kar 56% sestavin predstavlja beli sladkor.

Sledi mu še ena ne zdrava sestavina in sicer palmovo olje. Prav zaradi vsebnosti te maščobe, se je nutella že večkrat znašla pod drobnogledom, saj gre za najcenejše olje, ki ga ponuja trg in so nekaj časa menili, da celo povzroča rakava obolenja. Podjetje Ferrero je sicer te obtožbe ostro zavrnilo, olja pa ne bodo menjali, saj menijo, da bi bil ta poseg v recepturo preveč drastičen.

V najmanjših količinah pa se v kozarcu nuttele seveda skrivajo tudi mleko v prahu, kakav in lešniki.

Lansko leto so recepturo vseeno nekoliko spremenili, a na sam okus čokoladnega namaza to ni preveč vplivalo. Zmanjšali so namreč odstotek mleka v prahu, z 8,7% na 7,5%, ter odstotek sladkorja z 56,3% na 55,9%.

Facebook Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja